Jedną z bardzo ważnych umiejętności osiąganą przez uczniów w szkole jest nabywanie prawidłowych nawyków żywieniowych. W dniu 15.02.2017 r. dzieci z klas I – III szkoły podstawowej miały okazję wziąć udział w zajęciach prowadzonych przez trenera żywienia – panią Paulę Błażejczyk – Stoczek z Klubu Zdrowego Stylu Życia z Kartuz. Podczas warsztatów uczniowie dowiedzieli się jaką rolę w codziennej diecie pełnią składniki odżywcze pochodzące z warzyw i owoców oraz że można je pogrupować ze względu na kolory.
Warzywa i owoce:
zielone – oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają anemii,
pomarańczowe i żółte – wpływają korzystnie na urodę, wzmacniają odporność,
czerwone – wspierają serce i układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu, wykazują działanie antynowotworowe,
fioletowe – wspierają układ trawienny, dodają energii, pomagają zachować młodość,
białe – wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Alicja Dyszer