Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II  w Gowidlinie

Językowe Koło Turystyczne

Tym razem podczas zajęć językowego koła turystycznego uczniowie klasy I gimnazjum testowali swoje umiejętności kulinarne. W Tłusty czwartek tj. 4 lutego 2016 roku upiekli wafle. Uczniowie bazowali na dwóch przepisach, w języku angielskim i niemieckim.
Następnie, jury po degustacji oraz bardzo burzliwej naradzie, wyłoniło zwycięski przepis. Zgadnijcie który przepis wygrał? Jeżeli jesteście ciekawi wyniku zapytajcie kolegów i koleżanek, którzy brali udział w ów wydarzeniu. A dla łasuchów i amatorów języków obcych zapraszamy do zapoznania się z przepisami na pyszne wafle.

Smacznego Enjoy Guten Appetit

WAFFLES RECIPE

Ingredients:
5 eggs
1 glass of sugar
1 packet of vanilla sugar
1 large (400ml) sour cream
half a glass of oil
2 teaspoons of baking powder
2 glasses of flour

Preparation
You need:

A glass
A teaspoon
A bowl
A blender
A waffle iron

Beat the egg yeast using blender, mix sugar together with vanilla sugar and add it at the end of mashing up. Add the egg yolk. Mix the baking powder with flour, and add it to the whipped eggs. Add sour cream and oil. Bake the waffles in the waffle iron.

Waffelrezept
1.    Für das Waffelrezept wird zuerst das Waffeleisen vorgeheizt.
2.    In einer Schüssel das Mehl mit dem Backpulver vermischen.
3.    Die Eier in einer anderen Schüssel mit dem Mixer schön schaumig schlagen und nach und nach die weiteren Zutaten wie Zucker, Vanillezucker, Mehl-, Backpulvergemisch und eine Prise Salz einrühren.
4.    Die Magarine oder Butter zerlassen und in den Waffelteig geben – nochmal alles gut durchrühren.
5.    Nun das heiße Waffeleisen mit Öl oder Butter einfetten.
6.    Jetzt kann der Teig mit Hilfe eines Suppenschöpfers in das Waffeleisen eingefüllt und köstliche, goldgelbe Waffeln gebacken werden.

Guten Appetit!

Karolina Gilmajster – Szymikowska, Alicja Kuchta

 

Skip to content