Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II  w Gowidlinie

Dzień Jabłka 

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Owoc ten jest symbolem polskiego rolnictwa. Uważa się go za jeden z najpopularniejszych owoców w kraju jak i na świecie, dlatego warto poruszyć ten temat. 
Jabłka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oto kilka korzyści, jakie dają nam te owoce: 

  • zawierają mnóstwo składników odżywczych takich jak: witamina C, B i A, potas, wapń, witamina K, 
  • to cenne przeciwutleniacze, pektyny – dzięki temu usprawnia się praca układu trawiennego, oraz usuwają się toksyny z organizmu, 
  • zapewniają sytość na dłużej za sprawą wysokiej zawartości błonnika,  
  • chronią przed zaparciami,  
  • dbają o zdrowy układ pokarmowy,  
  • wzmacniają serce,  
  • zapobiegają chorobom układu krążenia, 
  • mogą zmniejszać ryzyko astmy, cukrzycy,  
  • wzmacniają odporność, chronią przed chorobami. 

Ciekawostka: co czwarte jabłko w Europie pochodzi z Polski. W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie w ilości 570 tysięcy ton. Jest się czym chwalić, ponieważ Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Europie.  

W oddziale przedszkolnym grupy: 3 latków (MISIE), 4 latków: (SÓWKI) i (PSZCZÓŁKI), bliżej zapoznały się z tematem jabłek. Podczas tego dnia poznały budowę jabłka, posmakowały go i rozmawiały o jego kształcie i kolorze i właściwościach. W każdej grupie odbyły się zajęcia kulinarne, gdzie w roli głównej występowało jabłko (sok jabłkowy, racuchy). To był bardzo ciekawy dzień! Zapraszamy do fotorelacji.  

Paulina Grzenkowicz

Skip to content