28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Owoc ten jest symbolem polskiego rolnictwa. Uważa się go za jeden z najpopularniejszych owoców w kraju jak i na świecie, dlatego warto poruszyć ten temat.
Jabłka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oto kilka korzyści, jakie dają nam te owoce:
- zawierają mnóstwo składników odżywczych takich jak: witamina C, B i A, potas, wapń, witamina K,
- to cenne przeciwutleniacze, pektyny – dzięki temu usprawnia się praca układu trawiennego, oraz usuwają się toksyny z organizmu,
- zapewniają sytość na dłużej za sprawą wysokiej zawartości błonnika,
- chronią przed zaparciami,
- dbają o zdrowy układ pokarmowy,
- wzmacniają serce,
- zapobiegają chorobom układu krążenia,
- mogą zmniejszać ryzyko astmy, cukrzycy,
- wzmacniają odporność, chronią przed chorobami.
Ciekawostka: co czwarte jabłko w Europie pochodzi z Polski. W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie w ilości 570 tysięcy ton. Jest się czym chwalić, ponieważ Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Europie.
W oddziale przedszkolnym grupy: 3 latków (MISIE), 4 latków: (SÓWKI) i (PSZCZÓŁKI), bliżej zapoznały się z tematem jabłek. Podczas tego dnia poznały budowę jabłka, posmakowały go i rozmawiały o jego kształcie i kolorze i właściwościach. W każdej grupie odbyły się zajęcia kulinarne, gdzie w roli głównej występowało jabłko (sok jabłkowy, racuchy). To był bardzo ciekawy dzień! Zapraszamy do fotorelacji.
Paulina Grzenkowicz